Kloven kunnen worden herkend als sneetjes of barstjes in de huid. Kloven treden vaak op in de vingertoppen en in voethielen. Deze kunnen pijnlijk worden bij bepaalde bewegingen en soms uiteindelijk bloeden. In de vingertoppen zijn kloven in de vingertoppen vaak voorkomend tijdens koude periodes. Dit komt doordat tijdens de winter de luchtvochtigheid daalt. Ook binnenshuis kan de lucht droog worden door de verwarming. Droge lucht is dus een van de oorzaken voor het krijgen van kloven. Daarnaast kunnen kloven ook ontstaan als de vingertoppen worden blootgesteld aan reinigingsmiddelen. Het is daarom belangrijk om bij het gebruik van zulke middelen handschoenen te dragen. Maar wat gebeurt er in de huid waardoor kloven ontstaan en hoe kunnen kloven worden behandeld.

Ontstaan van kloven 

De huid bestaan uit drie lagen. De bovenste laag van de huid wordt ook wel de hoornlaag genoemd. De hoornlaag heeft een barrièrefunctie. Dit houdt in dat deze laag schadelijke stoffen van buitenaf tegenhoudt. De huid bevat talgklieren die vetten produceren. Kloven ontstaan door een droge huid. Een droge huid is minder rekbaar, waardoor makkelijk scheuren en barsten in de huid kunnen ontstaan.

In je genen is ook bepaald of deze hoornlaag goed de barrièrefunctie uitoefent. Als dit niet het geval is kan iemand vatbaarder zijn voor bijvoorbeeld kloven of eczeem.

Kloven behandelen

Kloven in handen en voeten kunnen goed behandeld worden. Zoals eerder is vermeld, ontstaan kloven door een droge huid die minder rekbaar en elastisch is. Dit betekent dat in de behandeling de elasticiteit moet worden verbeterd. Hierbij kan een hydraterende vocht inbrengende crème worden gesmeerd om de huid te herstellen. Het wordt aangeraden om voor het slapen gaan de vingertoppen goed in te smeren en vervolgens te wikkelen waardoor de crème gedurende de nacht goed kan intrekken. Er zijn verschillende aanbieders van kloven crèmes. In de drogisterij of bijvoorbeeld op de Noordkroon website zijn er genoeg opties te vinden.