Ik ben altijd een gewoontedier geweest en routine, vandaar dat mijn werk bij Het Matrasatelier ook zo op zijn plek is. Ik sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, ga naar dezelfde sportschool, eet elke ochtend hetzelfde ontbijt en ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed. Dit is niet alleen omdat het mijn leven gemakkelijker maakt, maar ook omdat ik weet dat dit is wat voor mij werkt. De afgelopen maanden merk ik echter een afname in mijn slaappatroon. Mijn slaap is meer gefragmenteerd en minder rustgevend dan voorheen. Als gevolg hiervan heb ik in mijn werk of privéleven niet zo goed kunnen presteren als gewoonlijk. Ik schrijf dit artikel om te delen wat ik heb geleerd over hoe je je slaap kunt verbeteren voor betere mentale en fysieke prestaties.

Wat zijn de beste manieren om de slaap te verbeteren?

Slaap is essentieel voor het lichaam om te herstellen en te groeien. Het is ook belangrijk voor de geestelijke gezondheid, het geheugen en de creativiteit. Daarom is het slim mits het bijdraagt aan de kwaliteit van je slaap te investeren in bijvoorbeeld een maatwerk kussen. Er zijn veel manieren om de slaap te verbeteren – van dieet tot lichaamsbeweging, maar de belangrijkste factor is slaaphygiëne. Veel mensen hebben moeite met slapen vanwege stress, angst of andere factoren. Vanwege deze factoren kan het voor hen moeilijk zijn om in slaap te vallen of de hele nacht door te slapen. Sommige mensen vinden dat meditatie hen kan helpen sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. Andere mensen zullen misschien merken dat het hen helpt om een goede nachtrust te krijgen als ze zich tijdens hun dagelijkse activiteiten op hun ademhaling concentreren.

Wat zijn de effecten van slaaptekort op de gezondheid van een persoon?

Slaaptekort kan negatieve effecten hebben op iemands gezondheid en welzijn. Het is aangetoond dat mensen die niet genoeg slapen vaak moeite hebben met focus en geheugen. De gevolgen van slaaptekort zijn niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Mensen die slaapgebrek hebben, hebben meer kans op depressie, angst en stress. Ze hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen of diabetes. De voorkomendste symptomen van slaaptekort zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.